AFLYST – Temadag om Martin A. Hansen og skolen

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

AFLYST – Temadag om Martin A. Hansen og skolen

marts 28 @ 10:00 - 16:30

450,kr.
Temadagen om Martin A. Hansen er aflyst grundet risiko for coronasmitte.
De, som allerede har købt en billet via billet.dk, vil få refunderet billetprisen.

Alle der har købt en billet, vil modtage en mail herom.

PROGRAM

 

Kl. 10.00 Ankomst, kaffe, velkomst ved  forstander Mogens Hemmingsen

Kl. 10.30 Degnen på Sandø ved Ole Juul

Romanen ”Løgneren” af Martin A. Hansen er til dags dato Gyldendals bedst sælgende skønlitterære roman, som også er oversat til adskillige sprog. Johannes Vig, skolelæreren på Sandø, er derfor en af de mest beskrevne og debatterede litterære figurer i nyere tid. Mærkeligt nok er det ganske få litterater, der har beskæftiget sig med læreren. Det er tvivleren, elskeren, naturmennesket Johannes, der omtales i artikler og bøger om ”Løgneren”, sjældent degnen Johannes Vig.

I foredraget vil der blive inddraget udsagn, redegørelser og analyser fra artikler og essays, som Martin A. Hansen har bidraget med i datidens skoledebat, hvorved det sandsynliggøres, hvor store overlap der er mellem skolelæreren fra Brønshøj og degnen på Sandø. Det viser sig især i den forundringspædagogik, som Johannes Vig praktiserer, fortællingens dannelsesmæssige rolle samt omsorgen for den enkelte elev og synet på barnet som et selvstændigt individ.

Ole Juul (cand.theol., tidl. sognepræst. Formand for Landsforeningen Martin A. Hansen. Skribent og foredragsholder)

Kl. 12.00 Frokost

Kl. 13.00 Martin A. Hansen om skole, udvikling og dannelse ved Jørgen Jørgensen

I foredraget præsenteres hovedlinjer i Martin A. Hansens opfattelse af forholdet mellem undervisning og opdragelse i lyset af spørgsmålet om dannelse. Hansen formulerer sin opfattelse i diskussion med både det traditionelle dannelsessyn og det udviklingssyn, som kommer til udtryk indenfor nyere reformpædagogiske tiltag.

Sidstnævnte ser Hansen som en naturalistisk iklædning af Jean-Jacques Rousseaus tanker om det autentiske og frie menneske, hvor autenticitet og frihed bliver forstået som resultat af en naturlig udvikling uafhængigt af spørgsmål om historie, dannelse og tilværelsesoplysning.

Jørgen Jørgensen (cand.theol., fhv., lektor ved læreruddannelsen, udgiver af bl.a. ”Dagbøger 1931-55”, redaktør af ”For Folkets Frihed. Martin A. Hansen og Besættelsen”).

Kl. 14.30 Kaffe

Kl. 15.00 Skolen og dannelsens forunderlige mulighed ved Jens-Peter Noes Olesen

Det er uoverkommeligt at holde skole. Enhver, der med alvor har givet sig i kast med lærergerningen, ved det af erfaring, men det er ikke alle, der med baggrund i det praktiske kendskab forsøger at artikulere, hvori vanskelighederne består. Martin A. Hansen vidste fra sin mangeårige beskæftigelse med lærerarbejdet god besked med disse forhold, og han gjorde omfattende overvejelser over de problemer, som skolen og læreren er konfronteret med.

Foredraget fremdrager og belyser nogle af de centrale synspunkter, som Martin A. Hansen fremsætter i sine overvejelser angående skole- og lærerarbejde. De fremstår med en karakteristisk etisk forpligtelseskarakter og anviser vejen for et uopgiveligt håb på skolens vegne. For nok vidste han, at det er uoverkommeligt at holde skole, men samtidigt holdt han sig også for øje, at bevidstheden om dette afmægtige forhold kan åbenbare dannelsens forunderlige mulighed. Dette gør enhver eftertid klogt i at lade sig inspirere af.

Jens-Peter Noes Olesen (cand.mag. i religionsvidenskab og filosofi. Seminarielektor. Forfatter til boghæftet ”Martin A. Hansen og Skolen”.)

Kl. 16.30 Afslutning

 

Praktiske informationer

Pris: 450,- kr. (foredrag, frokost og formiddags- og eftermiddagskaffe m. brød)

 

Detaljer

Dato:
marts 28
Tidspunkt:
10:00 - 16:30
Pris:
450,kr.
Begivenhed Kategorier:
, ,
Begivenhed Tags:
, ,

Sted

Arrangør